Translate

Fűben fában 2.

Hali!
Ha szeretnétek pár dolgot megtudni a csalánról, akkor katt az elolvasomra!

Húgyuti fertőzések ellen
Vizelethajtó hatása számos egészségügyi probléma ellen hatásos lehet. Húgyúti fertőzések esetén fokozza a vizeletkiválasztást, ami segít, hogy azzal együtt a nem kívánt kórokozók is kiürüljenek a szervezetből. Ha felfáztál, naponta egy csésze csalántea csodát tehet. Amellett, hogy enyhíti a betegség tüneteit, megtisztítja a szervezetet, ezzel gyorsítva a gyógyulási folyamatot.

Kíváló immunerősítő
Kevesen tudják, hogy a csípős növény nem csupán fájdalomcsillapító hatású, hanem remek immunerősítő is. Nagy mennyiségben tartalmaz olyan fontos ásványi anyagokat, mint a vas és a szelén. Megtalálhatóak benne a karotinok is, melyek antioxidáns hatásuk mellett immunserkentők is. Végül a csalánban egy nagy adag C-vitamin is van.
Különböző kapszulák formájában is magadhoz veheted a növényből kivont hatóanyagokat, de még jobb, ha teaként fogyasztod. Forrázz le egy teáskanálnyi csalánlevelet két deciliter vízzel, majd hagyd állni öt percig. Az így elkészült teát ízesítheted mézzel, de ihatod magában is.

Allergiaűző csalán
A csalán még nem túl elterjedt, de bevált ellenszere az allergiás nátha tüneteinek. A gyógynövényben ugyanis megtalálható egy kvercetin nevű flavonoid, mely gátolja az allergiás szervezetben az allergénre adott reakcióként termelődő hisztamint.
Állapotod súlyosságától függően az ajánlott kezelés naponta háromszor 250 milligramm csalánkészítmény. Persze megfordulhat a fejedben, biztos olyan szerencsés vagy, hogy a csalánra is allergiás leszel. Nyugodj meg: ez az a növény, ami a legritkább esetben vált ki ilyen reakciót.

Méregtelenítő hatása
A nagy csalán talán a legerősebb vértisztító növény, ezért tisztítókúrák, böjtök hatékony és kedvelt gyógynövénye. A leveléből készült tea feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket, ugyanakkor a vesét is fokozottabb vízkiválasztásra serkenti. Tisztítja a teljes emésztőcsatornát és a vizeletkiválasztó rendszert, s fokozza a szervezet védekező erejét. A vese- és hólyagkőképződésre hajlamosaknak érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok. Tisztító hatásának gyomor- és bélhurut esetén is hasznát vehetjük. Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz.
A csalánteát nyugodtan ihatjuk akár egy fél éven keresztül is, de az ajánlott 3-5 csészényi (1,5 dl) napi adagot (8-12 g) ne lépjük túl, mert allergiás tüneteket okozhat. Nagy mennyiségben való fogyasztásakor gyomorpanaszok, bőrégés és vizeletpangás fordulhat elő, de erős túladagolása nagyon ritkán fulladásos reakciót is kiválthat.
A vizelethajtók, így a csalán is kimeríthetik a szervezet káliumkészletét, ezért rendszeres fogyasztásakor gondoskodjunk a megfelelő káliumpótlásról! Ügyelni kell azonban arra, hogy a csalántea nem alkalmas szívelégtelenség vagy vesebetegség következtében létrejött ödéma elmulasztására.

Szépségápolás
A szépségápolásban is komoly szerep jut a csalánnak. Összehúzó hatású fiatal levelei arcgőzöléshez használatosak, míg a belőlük készült krém alapos bőrtisztító, a zsíros bőrre pedig különösen jó hatással van. Levelei összeturmixolva üdévé teszik a leheletet. A csalán természetes hatóanyagai serkentik a fejbőr vérellátását, így erősítik a hajhagymákat. Főzetének rendszeres használatával gyorsabban nő a haj, és egészséges, szép fényű lesz.
Bár Magyarországon csak a csalánlevél hivatalosan elfogadott drog, a növény gyökere is gyulladáscsökkentő és immunstimuláló hatású, de csökkenti a koleszterinszintet is. A gyökérben található ß-szitoszterol enyhíti a prosztata jóindulatú megnagyobbodásának kezdeti tüneteit.
A belőle készült gyógytea a népi orvoslásban használatos még köhögés csillapítására, fájós torokra, hurutos állapotok megszüntetésére, és egyes adatok szerint magas vérnyomás kezelésére, valamint külsőleg aranyeres bántalmak ellen ülőfürdőként. Népies nevei: csólyány, csohán, árvacsián, csollán, csípős csalán.
Egyes irodalmi adatok szerint nyulaknál a csalánfőzet rendszeresen fogyasztása méhösszehúzódást idézhet elő, ezért várandósok óvatosan alkalmazzák! Gyógyszerként nagyobb mennyiségben ne használjuk diabéteszterápiában, magas, illetve alacsony vérnyomás esetében, de az ajánlott dózisú alkalmazás előtt is szükséges a kezelőorvossal való konzultáció. Vérvizelés vagy akut vizelet retenció esetén mindenképpen keressük fel orvosunkat.
Érdekességek:
Égető érintés
A nagy csalán (Urtica dioica) a csalánfélék (Urticaceae) családjának tagja. A növénycsalád nevét a latin "uro", égni szóból kapta.
A növény szárát és leveleit egyaránt serte- és csalánszőrök borítják, de a pelyhes, puha látványt keltő szőrkék valójában üreges tûk, amelyek a növény belsejében termelődő méreganyagot juttatják az ember bőre alá.
Egy bizonyos jávai faj csípése akár egy évig is fájdalmat okozhat.
Gyógyító csípések
A megfáradt római katonák hideg éghajlatú területeken csalánlevelekkel ostorozták magukat egyrészt a hideg (a csaláncsípések felmelegítették a bőrt), másrészt pedig ízületi fájdalmaik miatt. Ebből a csapkodásból alakult ki az a mai napig használatos gyógyító eljárás, mellyel a reumát és a köszvényt csalánnal kezelhetjük.
Erős, mint a vászon
A csalán régi gyógynövénye az emberiségnek, mégis előbb használták szövésre, mint gyógyításra. Régészek találtak bronzkori sírokban csalánszövetet, ami csaknem olyan erős, mint a vászon. Az első világháború alatti pamuthiányt is sokan ezzel a szőttessel pótolták.

A csalán története
A növény és az ember kapcsolatának múltjára régészeti leletek is utalnak, ugyanis bronzkori sírokból csalánból készült halotti leplek maradványai kerültek elő. A történelemkönyvek őrzik azt a tényt is, hogy a csalánszövetet - pótlandó az értékesebb anyagból készült szöveteket - az első világháború idején a központi hatalmak katonáinak egyenruhájához is felhasználták.

A görög időkben már feljegyzett gyógynövényként ismert, hiszen külsőleg kígyóharapás és skorpiócsípések, belsőleg pedig egyes mérgezések gyógyítására használták. A melegebb égtájról származó római légiósok a hidegebb, északi tájakon csalánlevelekkel ostorozták magukat (ezt a módszert nevezték urtikációnak), a sorozatos csaláncsípésektől a bőr valóban fel is melegedett. Az urtikáció a későbbiekben már különböző ízületi és köszvényes tünetek enyhítésére szolgáló eljárás lett.

Receptek
Csalánkrémleves
 

Hozzávalók:
1 vöröshagyma
4 kiskanál vaj vagy margarin
egy jó nagy marék friss csalán
1 csapott evőkanál kukoricaliszt vagy finomliszt
2 dl tej

késhegynyi őrölt fehér bors
2 dl tejszín
a tálaláshoz:
pirított zsemle- vagy kenyérkockák, vagy egy fél kemény tojás

 
 
Így készítjük: A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, és a vajon kevergetve néhány percig pirítjuk. Az alaposan megmosott, szárától lecsipegetett csalánleveleket hozzáadjuk, 1,2 liter vízzel felöntjük, felforraljuk, majd lassú tűzön kb. 30 percig főzzük. Ha megpuhult, szitán áttörjük vagy turmixoljuk. A liszttel sima krémmé kevert tejjel besűrítjük. Ismét felforraljuk, és folyamatosan keverve 2-3 percig főzzük. Megsózzuk, megborsozzuk, és a tejszínt belecsorgatva könnyűre keverjük. Pirított zsemle- vagy kenyérkockákkal, vagy egy fél kemény tojással azon forrón tálaljuk.

 

Csalán-csontleves.

Marha- és sertéscsontból sós vízben jó erős csontlét (kb. 2,5 l) főzünk. Apróra vágott hagymát (1 közepes fej) zsíron halványsárgára pirítunk. Mielőtt kész, kevés lisztet szórunk rá, tovább keverjük. Ha már egyforma színű a hagymával, felöntjük egy kevés csontlével és az egészhez keverjük. Személyenként 100 g-nyi apróra vágott csalánlevelet adunk a leveshez, és 5 percig tovább főzzük. Tálalás előtt hideg csontlével összekevert tojást csurgatunk a fazékba. Tejszínnel dúsíthatjuk. A tányérba vajon pirított kenyérkockákat készítünk, erre merjük a levest.

 

Csaláncsúcsleves.

Apróra vágott vöröshagymát (1 db közepes nagyságú) forró vajon megpárolunk, majd kb. 200 g megmosott csaláncsúcsot egészben ráöntünk, folyamatosan keverjük, míg össze nem esik. 3/4 l húslével felöntjük, 3 db közepes méretű, lisztes, hasábra vágott burgonyát adunk hozzá. 20 percig főzzük, ha kész, robotgéppel pépesítjük. Ízlés szerint fokhagymát passzírozunk bele. Frissen reszelt szerecsendióval és sóval ízesítjük. Tejföllel gazdagítjuk, ismét felmelegítjük, de úgy, hogy ne jusson el a forrásig. Tálaláskor a levest apróra vágott medvehagymával és pirított kenyérkockával szórjuk meg.

 

Csalánleves szurokfűvel.

2 fej vöröshagymát apróra vágunk, vastag falú lábasban, forró vajban megpároljuk, 500 g-nyi fiatal csalánlevelet öntünk rá. Addig keverjük, míg össze nem esik. Forró húslével felöntve 20 percig főzzük. Ha kész, robotgéppel pépesítjük, sóval, borssal ízesítjük. A 3-5 db paradicsomot lobogó vízben leforrázzuk, meghámozzuk, felezzük és a magvakat eltávolítjuk belőle. Finom szeletekre vágjuk és a leveshez adjuk. 1 dl fehérborral megöntözzük. 1 nagy maréknyi friss szurokfüvet finomra vágunk és a levesbe keverjük. Az egészet még egyszer felfőzzük. Tálalás előtt még tejfellel ízesíthetjük.

 

Csalánleves Lucullus módra.

1/4 kg marhahúst és 1/2 kg sonkát 3 l vízben leveszöldséggel (300 g) és fűszerekkel együtt megfőzünk, levét leszűrjük. Körülbelül 1 kg fiatal csalánlevelet megmosunk, lobogó vízzel leforrázunk, durván összevágjuk. 1 kanál lisztet 70 g vajon megpirítunk, a csalánt hozzáadva rövid ideig pároljuk. A húslét hozzáöntve felfőzzük. Petrezselyemzöldet és kaprot összevágva a tetejére hintünk, 2 pohár tejföllel, néhány kemény tojással, kolbász- vagy sonkaszeletekkel és a főtt leveszöldséggel gazdagítjuk. A főtt marhahúst és a sonkát tormás szósszal fogyasztjuk.

 

Német csalánleves.

Fiatal csalánleveleket (200 g) sós vízben puhára főzünk, durván összevágjuk, 80 g vajban megpároljuk és 5 dl húslével felöntjük. Finomra vágott főtt burgonyaszeletekkel a levest besűrítjük, kaporral, sóval és borssal ízesítjük.

 

Csalán spenót módra.

Kissé húsos szalonnát (150 g) finom szeletekre vágunk, ugyancsak finomra vágott (1 nagy fej) vöröshagymával együtt megpirítjuk. 500 g-nyi durvára vágott fiatal csalánhajtást adunk hozzá, sóval és szerecsendióval ízesítjük, 2 dl vízzel vagy fehérborral felöntjük. Kb. 20 percig kis lángon pároljuk. Tálalás előtt esetleg még zab-, búza-, vagy árpapehellyel sűríthetjük.

 

Csalánfőzelék.

Arasznyi csalánhajtásokat (200 g) 10 percig forró vízben főzünk, leszűrjük, összeaprítjuk és 100 g vajban hagymaszeletekkel együtt pároljuk. Tejjel vagy húslével felöntjük, felfőzzük. A tej a szavanykás ízét lágyabbá teszi. A főzeléket liszttel besűrítjük, sóval, borssal, szerecsendióval és kevés cukorral ízesítjük.

 

Sült csalánlevél-levesbetét.

Már nagyobb, de még fiatal csalánleveleket (személyenként 5-6 levél) deszkára fektetünk, mind a két oldalát finoman kiverjük, megsózzuk, megvárjuk, míg levet ereszt. Palacsintatésztát keverünk, a levelet belemártjuk és forró palacsintasütőben mindkét oldalát kisütjük. Megtehetjük azt is, hogy a csalánleveleket durván összevágjuk a palacsintatésztához keverjük, kisütjük, felgöngyöljük és így vékony szeletekre vágva adjuk a forró húslevesbe.

 

Csalánfelfújt.

A csalánleveleket (500 g) sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és összevágjuk. Személyenként egy zsemlét összevágunk, tejjel meglocsoljuk, megvárjuk, míg megpuhul, finomra vágott hagymával, lestyánnal, sóval, ízlés szerint kaporral ízesítjük. Hozzáadjuk a csalánfőzeléket és személyenként egy tojással behabarjuk. A masszát kizsírozott, lapos formába öntve kb. fél órára forró sütőbe tesszük.

 

Húsos csalánfelfújt.

A csalánt (500 g) az előző recept szerint előkészítjük, 4-5 tojással behabarjuk, de a zsemle helyett az előző napi sülthús-maradékot adjuk hozzá, esetleg füstölt szalonnát is. Jól kikent sütőformába öntjük és forró sütőbe téve, tetejét esetleg füstöltszalonna- vagy sonkadarabokkal díszítve kisütjük.

 

Csalánfasírt.

A csalánleveleket (200 g) lobogó vízben néhány percig forrázzuk, majd szitán, csap alatt lehűtjük. Így zöld színét megtartja. Lecsöpögtetjük, finomra vágjuk és egy tálban 1 apróra vágott kemény tojással, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval jól összekeverjük, kicsit pihentetjük. A masszából pogácsákat formálunk, lisztben megforgatjuk, és forró zsiradékban kisütjük. Húsételekhez körítésként tálalhatjuk.

 

Csaláncsipetke.

Egy teáskanálnyi vajat zsemlemorzsával összekeverünk, hozzáadunk személyenként fél tojást. A finomra vágott (50 g) csalánleveleket a tésztához keverjük, sóval, borsfűvel és bazsalikommal ízesítjük. A masszából csipetkéket formálunk és a levesben kifőzzük.

 

Tojásos csalánsaláta.

8 db kemény tojást apróra vágunk, sóval, kevés mustárral, olajjal, citromlével (esetleg ecettel) és 500 g apróra vágott csalánlevéllel összekeverjük.

 
Csalános Gnocchi

1 kiló zsenge csalán levelet pároljunk meg, a levétől alaposan kinyomkodva aprítsuk fel, és 6 egész tojással, fél kiló reszelt parmezánnal, 10 deka liszttel, fél kiló túróval, kis szerecsendióval, feketeborssal, sóval fűszerezve dolgozzuk össze. 2 evőkanállal kis galuskákat formázzunk a masszából, majd legalább egy órára hűtsük le, aztán főzzük ki, néhány perc alatt. Ha kiszedtük, locsoljuk meg olvasztott vajjal. Paradicsomszósszal tálalva az igazi!



Csalános rétes



A rétestésztából a szokásos rétegezés háromszorosát vegyük, s terítsük egy tepsi aljára, vajjal, vagy olajjal meglocsolva. A csalánleveleket felaprítva hagymával, esetleg fokhagymával, megdinszteljük, sóval , borsssal, s akár egyéb ízlés szerinti fűszerekkel ízesítjük. Ezt terítjük a rétestésztára, és egyenletesen elosztjuk rajta a feta sajtot, amit előzőleg kis kockákra vágtunk, majd az egészet még egy háromszoros réteg rétestésztával fedjük be, jól nyomkodjuk rá, és miután meglocsoltuk olvasztott vajjal, süssük a sütőben szép pirosra

   
 
 
 
Csalánleves:

Biztonságos helyről begyűjtjük a csalán felső friss gyenge hajtását kb. fél vödörnyit. Tiszta legyen egyéb zöld növénytől mentes. Vizet felteszünk,ha forr ráöntjük a csalánra. Ha kihűlt szűrjük le a levét ne öntsük el! Akár szobanövények locsolására is felhasználható. A leszűrt csalánból nyomjuk ki a vizet,így gombócokat kapunk, ezeket apróra felvágjuk , aprítjuk. Lisztes rántást készítünk (ha megpirult a liszt akkor jó), amibe az apróra vágott csalánt beletesszük. Felönjük vizzel, sóval egy fej apróra vágott fokhagymával tejföllel gazdagítjuk. A végén kolbász karikákkal és felvert tojással is növelhetjük tápértékét és az ízeket...
Igazán finom ,én nem tudok betelni vele.
Anyukám hasonló módon készít még levest a lucerna friss hajtásaiból is."
Csalán ételek csalánból Medvehagyma a  csalánlevesben Csalán ételek csalánból
 
     
 
Csalánfőzelék:

A megmosott zsenge csalánt forró vízben puhítsuk, majd vágjuk apróra. Pároljuk vajban vagy olíviaolajban, majd szórjunk rá kevés lisztet és kevergetve öntsük fel tejjel. Ízesítsük fokhagymával, sóval, borsikafűvel.
Csalán ételek csalánból Csalán ételek csalánból Csalán ételek csalánból
Csalánmártásos spaghetti:

Kb. 15 szár csalánt puhítsunk meg, vágjuk apróra és adjuk a 2 evőkanálnyi lisztből készült rántáshoz. Folyamatosan kevergetve öntsük fel 1,5 - 2 dl tejszínnel és sűrűsítsük be. Ízesítsük fokhagymával, sóval, borsikafűvel. Öntsük a kifőtt tésztára, és szórjuk meg reszelt sajttal.
A csalánnal gazdagíthatjuk "hagyományos" ételek ízvilágát és legfőképp tápértékét.
Csalán ételek csalánból Csalán ételek csalánból Csalán ételek csalánból
Csalános fasírt kölessel:

250 gr pukykacombot, 1 db almát, 1 db vöröshagymát, 1 gerezd fokhagymát és kb. 10-15 leforrázott csalánszárat együtt daráljunk le. Keverjük össze 1 db tojással, 2-3 evőkanálnyi teljes kiőrlésű liszttel, vagy tönkölybúzaliszttel. Ízesítsük sóval, borsikafűvel. Dolgozzuk jól össze a masszát, ha túl híg lenne, adhatunk hozzá búzacsírát vagy zabkorpát is. Formázzunk pogácsákat és süssük ki olajban.
Körete: 1 rész jól megmosott köleshez öntsünk 3 rész vizet. Ízesítsük sóval, bio (vagy natúr) szárított zöldségkeverékkel és főzzük puhára.
Csalán ételek csalánból Csalán palacsinta csalános húsos töltelékkel Csalán ételek csalánból
Palacsinta csalános-húsos töltelékkel:

Maradék csirkepörköltet ledaráljuk a leforrázott csalánnal. Tegyük lábasba és forralásig főzzük össze. Töltsük meg a palacsintákat vele. Hagyjunk egy kicsi tölteléket, melyet tejföllel összekeverve ráöntünk a kész palacsintákra. Parmezános sajttal is megszórhatjuk.

 
Csalános- túrós szendvicskrém:

Kb. 15 megpuhított csalánszárat apróra vágunk és összekeverjük 25 dkg túróval, 2-3 evőkanál tejföllel, 2-3 gerezd áttőrt, vagy nagyon apróra vágott fokhagymával ( vagy medvehagymával), kis sóval, csipetnyi őrölt borssal ( vagy borsikafűvel). Kész is a kitűnő csalánkrém, amit kenyérre (lehetőleg barnakenyérre) kenve lehet fogyasztani.
Itt az ideje, hogy igyunk is! Készíthetünk csak csalánból teát, de keverhetjük más gyógynövénnyekkel is.

1 sz. csalántea:
2-3 szár friss csalánt ( vagy 1 púpozott evőkanál szárított csalánt) leforrázunk 1/2 liter vízzel, rövid ideig áztatjuk.
A csalántea iható fél éven keresztül is folyamatosan, de az ajánlott 3-5 csészényi (1,5 dl) napi adagot (8-12 g) ne lépjük túl.
2 sz. csalántea:
1 rész csalán + 1 rész borsmenta + 1 rész cickafark + 1 rész aranyvesszőfű keverékéből készül.
Zsenge csalánhajtásokat nemcsak tavasszal szedhetünk, hanem később is. Az elvirágzott szárakat vágjuk le tőből, hogy új hajtásokat hozzon a növény. A levágott szárakból készítsünk permetlét, vagy rakjuk a komposztba.


 Ha tetszett, akkor nyomj egy szupert!
XOXO Linda